Verzekeraar Nationale-Nederlanden heeft twee structurele problemen: de lage rente bedreigt de beleggingsrendementen en met levensverzekeringen valt een stuk minder te verdienen. Het antwoord van de bedrijfstop: flink snijden in de kosten.

Verzekeraar NN Group, ofwel Nationale-Nederlanden, snijdt de komende jaren verder in de administratieve kosten. Doel is de kostenbasis in Nederland tussen nu en eind 2018 met 15 procent te verlagen tot 700 miljoen euro, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

Hoeveel banen dat kost is nog onduidelijk.

Mogelijk ontslagen bij Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden heeft volgens bestuursvoorzitter Lard Friese sinds de beursgang vorig jaar “aanzienlijke voortgang” geboekt bij de uitvoering van zijn toekomstplannen. De kosten zijn al met 200 miljoen euro verlaagd, eerder dan gepland. “Wij zullen doorgaan in dezelfde richting”, zei de topman donderdag.

Arbeidskosten zijn volgens Friese een onderdeel van de nieuwe bezuinigingsslag. Ontslagen zijn dan ook niet uit te sluiten, maar het is volgens de topman nog te vroeg om over aantallen te spreken. Nationale-Nederlanden telt in Nederland circa 6.000 werknemers.

Kosten omlaag

Met name op groepsniveau moeten de kosten verder omlaag, met zo'n 30 procent, zei Friese. Bij de levensverzekeringstak moet tot 15 procent worden bespaard, bij het schadebedrijf tot 12 procent. Processen kunnen nog eenvoudiger en ook op technologie kan volgens Friese meer worden bezuinigd.

Probleem bij de levensverzekeringen is vooral dat het traditionele verdienmodel voor levenspolissen onder druk staat door goedkopere alternatieven zoals banksparen en de kritiek die verzekeraars kregen als gevolg van de woekerpolisaffaire.

Een ander probleem is de lage rente. Die zorgt ervoor dat het lastiger wordt om ingelegde verzekeringspremies via obligatiebeleggingen voldoende te laten renderen en zo een aantrekkelijk kapitaal op te bouwen voor klanten met producten voor aanvullend pensioen.

Strengere eisen kapitaalbuffers

Ook moeten verzekeraars moeten steeds strengere kapitaaleisen voldoen. De solvabiliteit, gemeten volgens de nieuwste regelgeving (Solvency II) die volgend jaar van kracht wordt, stond bij Nationale-Nederlanden eind september op een solide 214 procent. Dat was eind vorig jaar nog rond de 200 procent.

Het aandeel Nationale-Nederlanden behoorde donderdag in de vroege handel met een winst van 2,9 procent tot 30,99 euro tot de sterkste stijgers in de 1 procent hogere AEX.

De solvabiliteit op basis van Solvency II-regels die het bedrijf meldde is hoger dan verwacht, stelden analisten van de bank KBC Securities in een commentaar. Ook de verdere kostenbesparingen die de verzekeraar heeft aangekondigd, zijn volgens de bank positief.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl